SPAR Magyarország

SPAR: 12 000 üzlet világszerte

Ezzel az értékkel a világ legnagyobb élelmiszer-kereskedő láncainak sorába tartozik. Mára Európa számos országában, valamint Ausztráliában, Afrikában és Ázsiában is jelen van. Székhelye Amszterdamban található.

A SPAR nevének eredete

A SPAR vezérgondolata: „Kölcsönös együttműködéssel mindenki nyer”. A holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) szavainak kezdőbetűi a DE SPAR betűszót adják ki, ami hollandul fenyőt jelent. Ezért választotta a SPAR logójának a fenyőt, amely az évek során együtt változott a vállalatcsoporttal.

A vállalatcsoport története

A SPAR-t 1932-ben alapította egy kereskedő,Adriaan van Well, a hollandiai Zoetermeer-ben. A cég lényegében önálló nagy- és kiskereskedők kereskedelmi láncba szerveződött szabad társulása volt. Napjainkban a SPAR a világ egyik legnagyobb franchise kereskedelmi lánca, ugyanazon a néven és egységes logóval, de nem multinacionális alapon tevékenykedik.

A vállalatcsoport története

A sikeres hollandiai működés példája nyomán az 1950-es évektől gyorsan elterjedt e modell előbb Európában, majd Afrika és a Távol-Kelet következett, az 1990-es években pedig létrejött az ausztráliai szervezet is. A SPAR nemzetközi áruházlánc 2012-ben négy kontinens 35 országára terjedt ki, több mint 12 ezer különböző nagyságú egységgel, és mintegy hatmillió négyzetméter eladótérrel. Az áruházlánc koordinatív összefogója az amszterdami székhelyű Nemzetközi SPAR Központ.

SPAR a világban

Európa:

 • Ausztria
 • Belgium
 • Dánia
 • Franciaország
 • Németország
 • Görögország
 • Írország
 • Olaszország
 • Hollandia
 • Norvégia
 • Portugália
 • Spanyolország
 • Svájc
 • Nagy-Britannia
 • Horvátország
 • Csehország
 • Magyarország
 • Lengyelország
 • Oroszország
 • Szlovénia
 • Ukrajna

Afrika:

 • Botswana
 • Malawi
 • Mauritius
 • Mozambik
 • Namíbia
 • Nigéria
 • Dél-Afrikai Köztársaság
 • Zambia
 • Zimbabwe

Ázsia:

 • Kína
 • Japán
 • Katar
 • Egyesült Arab Emirátusok

Ausztrália és Óceánia:

 • Ausztrália

Frissesség, minőség, kedvező ár: SPAR

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. működését az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) koordinálja, mely a 90-es évek elején, Magyarországon, Szlovéniában, Csehországban és Olaszországban hozott létre egy, a tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, 2005 óta pedig Horvátországban is jelen van.

 Frissesség, minőség, kedvező ár: SPAR

A vállalat több mint 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat, összes eladóterének nagysága pedig megközelíti a 400 ezer négyzetmétert . 2013 elején a SPAR Magyarország 347 SPAR szupermarketet , 31 INTERSPAR hipermarketet , és 11 City SPAR szupermarketet üzemeltetett.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. több mint 20 éve van jelen a magyar kiskereskedelmi piacon, és ez alatt az idő alatt Magyarország egyik meghatározó, országos élelmiszer és napi cikk kereskedelmi láncává vált.
Első magyarországi üzletét Tatán nyitotta 1991-ben az Ady Endre úton. A SPAR tevékenységének első éveit az áruház-átalakítás és az üzlethálózat-vásárlás jellemezte, de párhuzamosan új üzleteket is nyitott.

A hálózatbővítés jelentős lépése volt a 2002 végén átvett tizennégy Billa üzlet SPAR-rá történő alakítása, valamint a huszonegy Kaiser’s szupermarket 2003-as megvásárlása. 2006-ban a SPAR létrehozott egy új üzlettípust, a City SPAR szupermarketeket , amelyek a kis alapterületű, nagy forgalmú belvárosi boltok modernizálását, átalakítását, és termékkörének bővítését jelentették. A SPAR történetének legnagyobb akvizícióját 2008-ban hajtotta végre, amikor átvette a Magyarországon működő teljes Plus hálózatot, és év végén a Plus Kft. beolvadt a SPAR Magyarország Kft-be.A hálózatbővüléssel párhuzamosan folyamatos a vállalat régebbi egységeinek felújítása, korszerűsítése is.

A magyarországi SPAR üzleteinek áruellátásáról a központi logisztikai egységek gondoskodnak. Az első ilyen létesítmény az 1994 óta üzemelő és a hálózattal együtt folyamatosan bővülő és korszerűsödő bicskei raktárbázis épületegyüttese volt, amely ma helyet ad a társaság adminisztratív központjának is.
A cégcsoport növekedése szükségessé tette a logisztikai háttér további jelentős bővítését, amelynek eredményeként 2008-ban megnyílt a SPAR második logisztikai egysége Üllőn . 2005-ben - a bicskei központhoz kapcsolódóan - átadták a SPAR saját húsfeldolgozó üzemét, mely TANN Magyarország Kft. néven végzi húsfeldolgozó tevékenységét .

A SPAR magyarországi üzlettípusai

A SPAR magyarországi üzlettípusai

SPAR szupermarket

A SPAR szupermarket a SPAR-csoport lakóhely közeli, döntően napi ellátásra szakosodott, minőségi kereskedelmi szolgáltatást nyújtó üzlettípusa. Ezen áruházak nagyrészt 400-1200 m2 közötti eladóterű kiskereskedelmi egységek, melyekből 347 található Magyarországon.

INTERSPAR hipermarket

Ez a SPAR áruházlánc olyan lakóhely közeli, hipermarket jellegű áruháztípusát jelenti, amely a széleskörű élelmiszerkínálat mellett egyéb használati cikkek széles választékát is nyújtja. 4-6 ezer négyzetméteren közel 30.000 terméket kínál, egy helyen elérhető a napi- és nagybevásárlás is. Az INTERSPAR-ok gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthetők, az autós vásárlókat pedig több száz ingyenes parkolóhely várja. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzlethálózatán belül jelenleg 31 INTERSPAR hipermarket működik.

City SPAR szupermarket

A City SPAR elsősorban a nagyvárosi bevásárlók igényeinek kiszolgálására jött létre. Kialakítása áttekinthetőbb, kényelmesebb vásárlást tesz lehetővé. Az eladótérben modern berendezésekkel, új termékkörrel találkozhatnak a vásárlók. A termékek között helyet kaptak az azonnal fogyasztható élelmiszerek is (kész szendvicsek, pizzák, saláták, helyben sütött pékáruk, grillezett ételek, hidegkonyhai készítmények). 

Frissáru kínálat

Frissáru kínálat

A SPAR húsüzeme Bicskén: a TANN Magyarország Kft.

A SPAR a kereskedelmi láncok között egyedüliként működtet saját húsüzemet bicskei központja területén, 2004-től indulóan. A húsüzem üzemeltetése lehetővé teszi a SPAR hálózat különféle húsárukkal való folyamatos ellátását. Az ország egyik legmodernebb technológiával működő üzeme, megnyitása óta több lépcsőben fejlődött, bővítette kapacitását. A kiváló minőségű frisshús és a SPAR neve a húsfeldolgozó üzem működése révén összefonódott, amelynek alapja indulása óta a szigorú ellenőrzés és a kifogástalan szállítói háttér. A cégcsoport olyan hazai beszállítókkal dolgozik együtt, amelyek nemcsak az alapanyag minőségében, hanem a nyomon követhetőségben, szállítási színvonalban is maximálisan meg tudnak felelni a SPAR szigorú követelményeinek.
Az üzem 2010-ben a Magyarországon működő húsüzemek között elsőként szerezte meg az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági rendszer tanúsítását. A friss sertés- és marhahús feldolgozása mellett 2011 végétől az üzemben közel 50 féle sajátmárkás húskészítmény is előállításra kerül. A készítmények egy része szeletelt, védőgázas formában is megtalálható a SPAR-csoport áruházainak polcain.
A termékek S-Budget, SPAR, valamint prémium kategóriában SPAR PREMIUM és REGNUM márkanéven kerülnek forgalomba. Emellett fontos még megemlíteni, hogy a SPAR Magyarország saját húsüzeme szállít a csehországi és szlovéniai SPAR hálózatoknak is, még pedig az S-Budget párizsit és az S-Budget frankfurti virslit..

Frissesség, nap mint nap - minden, ami zöldség

Áruházainkban kétóránként átválogatjuk az árut annak érdekében, hogy a vásárlók folyamatosan friss kínálattal találkozzanak. A sikerhez emellett elengedhetetlen a széles választék, azaz hogy vásárlóink a legfontosabb konyhai alapanyagok mellett a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket is megtalálják.

SPAR és a környezetvédelem

SPAR és a környezetvédelem

Élelmiszerhulladékok kezelése

A SPAR kiemelt környezetvédelmi projektjeinek egyike az élelmiszerhulladékok biogázüzemben történő hasznosítása, amelyet az élelmiszer-kereskedelmi láncok között elsőként alkalmazott. A SPAR-csoport által működtetett egységekben megközelítőleg évi 1900 tonna biológiailag lebomló hulladék képződik, amelyből a biogázkoncepció eredményeként környezetbarát, ún. zöld energia előállítása valósul meg, így is csökkentve a környezetbe kijutó káros anyagok mennyiségét.

Másodnyersanyagok

Az áruházaknál keletkező és értékesíthető másodnyersanyagok (pl. papír, műanyag) szelektálása is fontos. Az INTERSPAR áruházaknál a 2006-os évhez viszonyítva 2011-re 41%-ról 56%-ra sikerült növelni a hulladékok szelektálási arányát, míg az egész hálózatot tekintve 39%-ról 51%-ra. Az eredmények javulásával fokozatosan csökkent a lerakott hulladékok mennyisége, ami a környezeti előnyök mellett jelentős gazdasági javulást is eredményezett.

Szelektív szigetek

A tradicionális haszonanyagok – hullámkarton, fólia, vegyes papír mellett a SPAR visszaveszi a kereskedelmi italcsomagolást (PET, alu, üveg, társított csomagolás, TETRA bevásárlószatyor). Ezek a folyamatosan kihelyezésre kerülő szelektív szigetek tárolóiba gyűjthetők.

Elektromos és elektronikai berendezések gyűjtése

Az üzletlánc 2010 őszén az ország összes INTERSPAR áruházában, majd 2011-ben valamennyi SPAR szupermarketben gyűjtőpontokat helyezett el, amelyekkel lehetővé tette, hogy a használt eszközök visszavételén túl, kulturált keretek között, szelektálva legyenek gyűjthetőek a feleslegessé vált elektromos és elektronikai berendezések. Így 2010-2011-ben az áruházak 95 tonna elektronikai hulladékot gyűjtöttek be, ártalmatlanítottak és hasznosítottak.

Új üzletek a környezettudatosság jegyében

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kiemelt figyelmet fordít arra, hogy újonnan nyíló üzletei energiatakarékossági szempontból környezetkímélő egységek legyenek. Így az új áruházak kivitelezésénél is számos olyan épületgépészeti megoldást alkalmaznak, mely nagymértékben hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez. Az eladótér és a kiszolgálóhelyiségek kizárólag LED-világítással üzemelnek, a kevesebb energiaveszteség érdekében a hűtőbútorokat beajtózták, valamint a lámpakapcsolások jelenlét- és mozgásérzékelés alapján működnek. További energiatakarékossági intézkedésként az áruház technológiai hűtése során keletkező "hulladékhőt” használati melegvíz előkészítésére használják.