SPAR Magyarország

SPAR a világban

A SPAR-t 1932-ben, a hollandiai Zoetermeer-ben alapította egy Adriaan van Well nevű kereskedő. A cég önálló nagy- és kiskereskedők kereskedelmi láncba szerveződött szabad társulása volt, annak felismeréseképpen, hogy erőik egyesítésével eredményesebben tevékenykedhetnek az erősödő konkurencia viszonyai között. Vezérgondolatuk is ennek jegyében fogant, azaz "Egyetértő együttműködés által mindenki folyamatosan profitáljon”. Közös jelképnek a fenyőt választották. A holland jelmondat (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) szavainak kezdőbetűi ugyanis a DE SPAR betűszót adják ki, mely hollandul "FENYŐ”-t jelent. A sikeres hollandiai működés példája nyomán az ötvenes években gyorsan elterjedt e modell előbb Európában, majd a többi kontinensen is. Így a SPAR nemzetközi áruházlánc 2019-ben négy kontinens 48 országára terjedt ki, több mint 13 ezer 300 különféle méretű egységgel. Ezzel a SPAR ma a világ legnagyobb olyan önkéntes alapon szerveződött kereskedelmi lánca, mely ugyanazon a néven és egységes logoval, de nem multinacionális alapon tevékenykedik. Az évek során a logo egyszerűsödött és letisztultabb lett. A mai SPAR logó végleges formáját a híres formatervező, Raymond Loewy alkotta meg 1968-ban. Az alapszínek a piros, fehér, zöld lettek, melyek a tisztaságot és a frissességet szimbolizálják. Nemzetközi szinten az önálló cégek alkotta áruházlánc koordinatív összefogója az amszterdami székhelyű Nemzetközi SPAR Központ.

ASPIAG (Austria SPAR International AG)

A SPAR Ausztria a nyolcvanas évek végén határozta el több, vele szomszédos országba történő terjeszkedését. E folyamatot az 1990-ben alapított ASPIAG (Austria SPAR International AG) koordinálja, mely a 90-es évek elején Magyarországon, Szlovéniában és Észak-Olaszországban hozott létre tulajdonába tartozó SPAR hálózatot, Horvátországban pedig 2005 óta van jelen. Az ASPIAG központja a svájci St. Margrethen-ben található. Az ezekben az országokban működő önálló SPAR szervezetek szorosan együttműködnek az ASPIAG-gal, a SPAR Ausztriával és egymással, piaci részesedésüket dinamikus expanziójuknak köszönhetően folyamatosan növelik.

A SPAR Magyarországon

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. 1990-ben alakult. A cégcsoport első SPAR üzletét Tatán nyitotta meg 1991-ben. A tevékenység első éveinek áruház-átalakításait és üzlethálózat vásárlásait új üzletnyitások sora követte, közöttük zöldmezős beruházások is. A hálózatbővítés jelentős lépése volt a 2002 végén átvett tizennégy Billa üzlet SPAR-rá történő alakítása, valamint a huszonkét Kaiser’s szupermarket 2003-as felvásárlása. A SPAR történetének legnagyobb akvizícióját 2008-ban hajtotta végre, amikor átvette a Magyarországon működő teljes Plus hálózatot. A cég 2004 óta saját húsfeldolgozó üzemet működtet Bicskén, valamint egy friss szendvicsek és saláták előállítását végző convenicence üzemet működtet Üllőn. A cégcsoport 2012-ben megkezdte a franchise rendszer kiépítését Magyarországon. A hálózatbővüléssel párhuzamosan folyamatos a vállalat régebbi egységeinek felújítása, korszerűsítése is. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., közel 13000 dolgozójával az ország ötödik legnagyobb munkaadója. Jelenleg országosan több mint 500 SPAR egység üzemel több áruháztípusban (INTERSPAR hipermarket, SPAR szupermarket, City SPAR szupermarket, SPAR partner, SPAR market, OMV-SPAR express, Lukoil-DESPAR). 2019 végén a SPAR Magyarország összesen 382 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezett (34 INTERSPAR hipermarket, 328 SPAR szupermarket, 20 City SPAR szupermarket), illetve franchise programjának égisze alatt 190 áruház működött (24 SPAR partner, 53 SPAR market, 85 OMV-SPAR express, 28 Lukoil-DESPAR), mely így mindösszesen 572 SPAR-logós üzletet jelent.

A SPAR magyarországi üzlettípusai

A SPAR magyarországi üzlettípusai

SPAR szupermarket

A SPAR szupermarket a SPAR-csoport lakóhely közeli, döntően napi ellátásra szakosodott, minőségi kereskedelmi szolgáltatást nyújtó üzlettípusa. Ezen áruházak nagyrészt 400-1200 m2 közötti eladóterű kiskereskedelmi egységek, melyekből 347 található Magyarországon.

INTERSPAR hipermarket

Ez a SPAR áruházlánc olyan lakóhely közeli, hipermarket jellegű áruháztípusát jelenti, amely a széleskörű élelmiszerkínálat mellett egyéb használati cikkek széles választékát is nyújtja. 4-6 ezer négyzetméteren közel 30.000 terméket kínál, egy helyen elérhető a napi- és nagybevásárlás is. Az INTERSPAR-ok gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel is jól megközelíthetők, az autós vásárlókat pedig több száz ingyenes parkolóhely várja. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzlethálózatán belül jelenleg 31 INTERSPAR hipermarket működik.

City SPAR szupermarket

A City SPAR elsősorban a nagyvárosi bevásárlók igényeinek kiszolgálására jött létre. Kialakítása áttekinthetőbb, kényelmesebb vásárlást tesz lehetővé. Az eladótérben modern berendezésekkel, új termékkörrel találkozhatnak a vásárlók. A termékek között helyet kaptak az azonnal fogyasztható élelmiszerek is (kész szendvicsek, pizzák, saláták, helyben sütött pékáruk, grillezett ételek, hidegkonyhai készítmények). 

A SPAR központ

A SPAR Magyarország adminisztratív központja több más épület mellett az M1 autópálya bicskei lehajtójánál található (39-es kilométer). A központi irodaház először 2002 végén került kibővítésre, amikor a korábban Budaörsön működő osztályok Bicskére költöztek. 2005-ben a folyamatos hálózatbővítés következtében szükségessé vált a központi épület bővítése is; egy futurisztikus tárgyalóhíd, valamint egy 3 szintes parkolóház létesült.

Logisztikai központok

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. fő logisztikai létesítménye 1994 óta a bicskei raktárközpont épület-együttese, mely közel 10 hektáros területen helyezkedik el. 2005-ben a logisztikai központ jelentősen átalakult és kibővült. A jelenlegi raktárterület több mint 35 ezer m2, melyben megtalálható a szárazáru-, frissáru- és zöldség-gyümölcs raktár. A bolthálózat évről évre történő jelentős bővítése miatt szükségessé vált egy újabb logisztikai központ megépítése. 2008. szeptemberében a SPAR második logisztikai központja Üllőn kezdi meg működését.

Regnum Húsüzem és Oktatóközpont

A SPAR Magyarország Kft. az élelmiszerkereskedelmi láncok között elsőként, és azóta is egyedüliként 2004 végétől működtet saját húsüzemet bicskei központja területén. A kiváló minőségű friss hús és a SPAR neve a húsfeldolgozó üzem működése révén összefonódott, amelynek alapja indulása óta a szigorú ellenőrzés és a kifogástalan szállítói háttér. A cégcsoport olyan hazai beszállítókkal dolgozik együtt, akik nemcsak az alapanyag minőségében, hanem a nyomonkövethetőségben, szállítási színvonalban is maximálisan meg tudnak felelni a cégcsoport szigorú követelményeinek. Az ország egyik legmodernebb technológiával működő üzeme, megnyitása óta több lépcsőben fejlődött, bővítette kapacitását. A húsüzemben előállított termékek iránti növekvő kereslet miatt 2013-ban szükségessé vált a kapacitás növelése. Az üzem 1600 m2-rel történő bővítése során nagyobb lett a csontozó- és a tálcáshús-csomagoló helyiség, a készítménygyártás mennyiségeinek emelése pedig új töltő- és főző-füstölő berendezések beszerzésével valósult meg. A nagyobb kapacitású üzemben a 115 fős létszámon felül, 35 új munkahely teremtésére nyílt lehetőség. A beruházás teljes összege mintegy 1,5 milliárd forintot tett ki.

SPAR enjoy. convenience üzem

A SPAR csoport legújabb, SPAR enjoy. convenience szendvics és saláta üzeme 2018-ban indult el. Az 1500 négyzetméteres üzem építése 2017 júliusában kezdődött. A zöldmezős beruházás költségvetése mintegy 1,2 milliárd forintot tett ki. A legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelő létesítmény két csomagolósorral működik jelenleg és 50 munkatársat foglalkoztat. Az üzemben 15 féle majonéz alapú saláta és 15 féle szendvics készül, ez naponta 4 tonna majonézes saláta és 20 ezer szendvics elkészítését jelenti.